27 listopada 2018

Blog

Warzywa i owoce – kolory oraz właściwości
Nie ulega wątpliwości, że codzienne spożycie warzyw i owoców ma korzystny wpływ na zdrowie. Potwierdzają to liczne badania naukowe i
Dieta śródziemnomorska
Aby postępować zgodnie z założeniami śródziemnomorskiego modelu żywienia pamiętajo kilku jej elementach: Stosuj oliwę z oliwek jako podstawowe źródło tłuszczu w  diecie. Jest
Jarmuż – opis, witaminy, przepisy
  Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) to dwuletnia roślina należąca do rodziny kapustowatych. Był już znany i uprawiany
dna moczanowa- żywienie
Dna moczanowa – żywienie, produkty, informacje
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub skaza moczanowa to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się zwykle nawracającymi epizodami zapalenia stawów.
Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
Co to jest nadciśnienie tętnicze? NADCIŚNIENIE TĘTNICZE – to przewlekła choroba układu krążenia, która charakteryzuje się stałym bądź okresowym podwyższonym ciśnieniem
zalecenia-zywieniowe-ciaza-cz2
Żywienie kobiety w ciąży cz.2
NAWADNIAĆ SIĘ Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, zarówno matki jak i dziecka. Woda wspomaga oczyszczanie organizmu, zapobiega
ciaza-zalecenia-zywieniowe
Żywienie kobiety w ciąży cz.1
Kobieta będąc w ciąży powinna zwracać szczególną uwagę na ilość i jakość spożywanych posiłków. Jadłospis przyszłej mamy powinien być dostosowany
zalecenia żywieniowe miażdżyca
Zalecenia żywieniowe w miażdżycy
MIAŻDZYCA– to choroba tętnic, prowadząca do zwężenia ich światła. Przyczyną zwężenia jest blaszka miażdżycowa, zbudowana głównie z cholesterolu, która wyrasta ze
Dieta łatwo strawna (lekkostrawna) – zastosowanie i zalety
Zastosowanie i cel diety: Dieta łatwo strawna wskazana jest: w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, w nadmiernej podudliwości