Zaparcia, to powszechny i uciążliwy problem z którym boryka się wiele osób. W większości przypadków powodem zaparć jest nieprawidłowa dieta bogata w ciężkostrawne produkty, a uboga w błonnik i wodę.
Jeśli cierpisz na zaparcia, to zastanów się najpierw, czy nawadniasz się odpowiednio. Niedostateczna ilość wypijanych płynów to podstawowy i najczęstszy błąd, który skutkuje zabiciem mas kałowych i utrudnia wypróżnienie. Jeśli nie wypijasz wystarczająco dużo, postaraj się wypijać codziennie ok 1,5-2l wody, czyli ok 6-8 szklanek. W tą ilość oczywiście wlicza się herbata, kawa, czy soki. Mimo tego, staraj się, aby większość płynów pochodziła właśnie z czystej wody. Korzystnie na perystaltykę jelit, działa również kawa, więc jeśli nie cierpisz na nadciśnienie, nie musisz jej eliminować.
Błonnik, to kolejny kluczowy element diety, działający przeciw zaparciom. Działa jak gąbka. Pęcznieje w kontakcie z wodą, dając większe uczucie sytości, a pokonując drogę przez jelita “czyści je” ułatwiając wypróżnianie. Znajdziemy go przede wszystkim w warzywach i owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, w pestkach, orzechach i nasionach. W sezonie wiosennym i letnim dostęp do warzyw i owoców jest ogromny. Niestety zimową porą nie mamy zbyt dużego wyboru. To nie oznacza, że w tym czasie mamy nie sięgać po te produkty. Zamiast świeżych warzyw, możemy sięgać po te zamrożone (nie tracą swoich właściwości poprzez zamrażanie) lub kiszone. Kiszonki nie tylko bogate są w błonnik, ale także w bardzo cenne dla naszych jelit bakterie, wspomagające mikroflorę przewodu pokarmowego.
Pracę jelit poprawiają także fermentowane produkty mleczne, czyli np. kefir, jogurt, maślanka. Nabiał działa korzystnie nie tylko na mikroflorę przewodu pokarmowego, ale jest też źródłem wapnia i białka, które są cenne dla pracy całego organizmu.
Jeśli już wiesz o co zadbać w diecie, to jeszcze pora wspomnieć o tym, czego należy unikać. Mowa przede wszystkim o produktach zapierających, do których należą m.in. biały ryż i płatki ryżowe, kasza manna, pieczywo pszenne i produkty na bazie mąki pszennej, a także banany i kakao. Z diety należy także wykluczyć ciężkostrawne produkty smażone i słodycze.
Warto włączyć do planu dnia aktywność fizyczną. Ruch pobudza motorykę jelita grubego, przez co zwiększa ilość wypróżnień. Dodatkowo może pomóc uporać się ze wzdęciami dając uczucie lekkości.
Jeśli zaparcia trwają długo, a wprowadzenie modyfikacji żywieniowych nie przynosi oczekiwanych efektów, należy udać się do lekarza.