• Zadzwoń: +48 537 660 060, 507 781 575
Open

Blog

dieta w cukrzycy
Categories Blog, Wiedza

Artykuł napisany dla Biuletynu „Cukrzyca” Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

Talerz zdrowia-nowe rekomendacje

Prawidłowe żywienie w cukrzycy jest niezwykłe istotne. Odpowiednia podaż składników odżywczych pozwala unikać niedoborów w diecie oraz utrzymać prawidłowe glikemie. Dieta ma również znaczenie w profilaktyce powikłań cukrzycy. Proponowany model żywienia dla diabetyka oparty jest na zasadach zdrowego odżywiania przy uwzględnieniu indywidulanych problemów zdrowotnych.
Czytaj więcej Artykuł napisany dla Biuletynu „Cukrzyca” Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

żywienie nadczynność tarczycy
Categories Blog, Wiedza

Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy

NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY (hipertyreoza) – to zespół objawów klinicznych
wywołanych zbyt wysokim wydzielaniem hormonów przez tarczycę. Występuje u
1,6% kobiet i 0,14% mężczyzn. Może zwiększyć metabolizm organizmu nawet o
60%, a jej objawy stanowią: nerwowość, nadmierna potliwość, nadwrażliwość na
ciepło, tachykardia, utrata masy ciała, wzmożony apetyt, biegunki, drżenie rąk,
bezsenność, wytrzeszcz. Są one wskazaniem do wykonania diagnostyki w kierunku
nadczynności tarczycy.
Czytaj więcej Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy

dieta w cukrzycy
Categories Blog, Wiedza

Dieta w cukrzycy

Dieta w cukrzycy pomoże unormować stężenie glukozy we krwi, zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby układu sercowo- naczyniowego i innych powikłań cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy w krwi (nazywamy ją hiperglikemią). Wynika to z defektu produkcji lub działania insuliny, która wydzielana jest przez komórki beta wysp trzustkowych.

Główne cele diety to uzyskanie wartości docelowych w zakresie:
a) glikemii, b) lipidów i TG, c) masy ciała, d) ciśnienia tętniczego

Czytaj więcej Dieta w cukrzycy

Categories Blog, Wiedza

Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej

Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (GERD/GORD) to zespół dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak i objawów pozaprzełykowych, wywołanych
zarzucaniem kwaśnej treści pokarmowej do przełyku i tym samym znacząco pogarszających jakość życia. Objawom tym często towarzyszą zmiany zapalne w błonie śluzowej przełyku. W populacji krajów wysoko rozwiniętych objawy refluksu występują codziennie u około 5–10% osób. Dietoterapia i modyfikacja stylu życia stanowi bardzo ważny element leczenia choroby refluksowej. Udowodniono, że pomagają one zmniejszyć nasilenie lub częstość objawów choroby.

Czytaj więcej Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej

zdrowe żywienie dzieci
Categories Blog, Wiedza

Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym

Prawidłowe żywienie (racjonalne żywienie) to nie tylko dostarczanie organizmowi energii oraz wszystkich niezbędnych składników pokarmowych we właściwych proporcjach, ale także regularność posiłków, ich liczba i rozłożenie w ciągu dnia oraz urozmaicony skład. Prawidłowe żywienie powinno zapewnić pokrycie wszystkich potrzeb żywieniowych organizmu, warunkować normalne funkcjonowanie i harmonijny rozwój młodego organizmu oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała. Należy pamiętać, że im szybciej rozwija się młody organizm, tym dokładniej muszą zostać zbilansowane straty związane z jego podstawowymi funkcjami życiowymi.

Czytaj więcej Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym

dna moczanowa- żywienie
Categories Blog, Wiedza

Dna moczanowa – żywienie, produkty, informacje

Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub skaza moczanowa to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się zwykle nawracającymi epizodami zapalenia stawów. Podłożem schorzenia jest nadmierna produkcja kwasu moczowego lub też upośledzenie procesu wydalania kwasu moczowego z organizmu przez nerki. Kwas moczowy w formie kryształków odkłada się w mięśniach, w tkance podskórnej i stawach. Powoduje pojawienie się odczynu zapalnego, połączonego z silnym bólem (najczęściej atakuje staw palucha stopy).

Czytaj więcej Dna moczanowa – żywienie, produkty, informacje