zalecenia-zywieniowe-ciaza-cz2

Żywienie kobiety w ciąży cz.2

NAWADNIAĆ SIĘ Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, zarówno matki jak i dziecka. Woda wspomaga oczyszczanie organizmu, zapobiega zaparciom, obrzękom i pomaga uniknąć zmęczenie i zwrotów głowy. Zaleca się, aby kobiety ciężarne wypijały od 2,5 do 3 litrów płynów dziennie. Przede wszystkim w postaci wody mineralnej niegazowanej (o niskiej zawartości sodu), ale także Read more about Żywienie kobiety w ciąży cz.2[…]

Opublikowany w Blog
ciaza-zalecenia-zywieniowe

Żywienie kobiety w ciąży cz.1

Kobieta będąc w ciąży powinna zwracać szczególną uwagę na ilość i jakość spożywanych posiłków. Jadłospis przyszłej mamy powinien być dostosowany do okresu ciąży, tak aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na energię, makroskładniki a także witaminy, minerały i płyny, potrzebne do prawidłowego odżywienia jej samej, jak też wzrostu i rozwoju płodu. Odpowiednia dieta dla kobiet w ciąży Read more about Żywienie kobiety w ciąży cz.1[…]

Opublikowany w Blog
zalecenia żywieniowe miażdżyca

Zalecenia żywieniowe w miażdżycy

MIAŻDZYCA– to choroba tętnic, prowadząca do zwężenia ich światła. Przyczyną zwężenia jest blaszka miażdżycowa, zbudowana głównie z cholesterolu, która wyrasta ze ściany tętnicy, doprowadzając do zmniejszenia przepływu krwi (niedokrwienia), skutkującego niedotlenieniem narządów. 1. Należy regularnie spożywać 5 posiłków dziennie w równomiernych odstępach czasowych ( 3-4 godziny). Porcje powinny być mniejsze, a ilość spożywanych posiłków większa. . Read more about Zalecenia żywieniowe w miażdżycy[…]

Opublikowany w Blog

Dieta łatwo strawna (lekkostrawna) – zastosowanie i zalety

Zastosowanie i cel diety: Dieta łatwo strawna wskazana jest: w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, w nadmiernej podudliwości jelita grubego, w nowotworach przewodu pokarmowego, w wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych, w chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką, w zapalnych chorobach płuc i opłucnej o przebiegu ostrym, w przewlekłych chorobach układu oddechowego przebiegających z Read more about Dieta łatwo strawna (lekkostrawna) – zastosowanie i zalety[…]

Insulinooporność, PCOS – zalecenia żywieniowe

ZALECENIA ŻYWIENIOWE W ZESPOLE POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW I INSULINOOPORNOŚCI ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW (polycystic ovary syndrome, PCOS)- to jedno z najczęściej występujących schorzeń endokrynnych – szacuje się, że dotyka 5-15% kobiet w wieku rozrodczym. Przebieg tego zespołu jest bardzo złożony i wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Charakteryzuje się zaburzeniami owulacji, występowaniem torbieli na jajnikach, hiperandrogenizmem. PCOS wpływa Read more about Insulinooporność, PCOS – zalecenia żywieniowe[…]

Dieta odchudzająca – Jak powinna wyglądać?

  Jak powinna wyglądać dieta odchudzająca? Nie sposób zliczyć wszelkie istniejące diety odchudzające. Niestety, większość z nich jest nieskuteczna, a część wręcz niebezpieczna. Nie oznacza to jednak, że poprzez odpowiednie odżywianie nie da się zrzucić nadmiaru kilogramów. Dieta odchudzająca musi być jednak odpowiednio zaplanowana i profesjonalnie prowadzona.   Warunki skutecznej diety odchudzającej Jeżeli dieta ma Read more about Dieta odchudzająca – Jak powinna wyglądać?[…]

Opublikowany w Blog

Borówka- właściwości

Borówka zwana czernicą, jest bliską kuzynką borówki amerykańskiej, czerwonej i żurawiny. Aktywnymi substancjami borówki są antocyjanozydy,  pokrewne flawonoidy z nasion winogron i kory sosnowej. Liście borówek zawierają 10% polifenoli, to duża ilość antyoksydantów. Poprawiają krążenie i stan naczyń krwionośnych oraz stan wzroku. Dzięki zapobieganiu oksydacji naczyń kapilarnych sprawiają, że oczy stają się bardziej sprawne i tkanki bardziej dotlenione. Read more about Borówka- właściwości[…]

Opublikowany w Blog

3 miesięczny program odchudzania w Brzozowie

Serdecznie zapraszamy do udziału w 3 miesięcznym programie odchudzania prowadzonym przed doświadczonego dietetyka klinicznego oraz trenerów fitness. Brak Ci motywacji do ćwiczeń? Dopiero zaczynasz swoją przygodę z odchudzaniem? Jesteś po wielu nieudanych próbach? Chcesz nauczyć się zdrowo odżywiać? Z nami Ci się uda! Co zyskujesz? – Wsparcie grupy – prowadzenie przez doświadczonego dietetyka, psychodietetyka DIETOMED Read more about 3 miesięczny program odchudzania w Brzozowie[…]

Opublikowany w Blog

Żywienie w chorobach tarczycy i Hashimoto

Do gabinetu coraz częściej trafiają pacjenci którzy są po nieudanych próbach odchudzania, mimo samodzielnej redukcji kalorii w diecie oraz zwiększenia aktywności fizycznej nie obserwują efektów. Dodatkowo skarżą się na ciągłe uczucie zmęczenia, nerwowość. Pacjenci nie zdają sobie sprawy, że przyczyną ich problemów może być niedoczynność tarczycy. Wzmożona aktywność fizyczna, drastycznie obniżona racja pokarmowa, tylko pogłębiają Read more about Żywienie w chorobach tarczycy i Hashimoto[…]

Opublikowany w Blog

Insulinooporność – czym jest, objawy, leczenie dietetyczne

Co to jest insulinooporność? Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę regulującej stężenie glukozy we krwi. W konsekwencji to nieleczone zaburzenie metaboliczne może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu II. Cukrzyca jest bliżej znaną chorobą, która dotyczy coraz większej liczby osób w Polsce. Objawy insulinooporności Podstawowymi objawami jakie możemy zaobserwować samodzielnie to: Uczucie senności po Read more about Insulinooporność – czym jest, objawy, leczenie dietetyczne[…]

Opublikowany w Blog

Kulki jaglane z orzechami – przepis

Kulki jaglane z orzechami. Składniki: kasza jaglana migdały orzechy nerkowca ksylitol żółtko aromat migdałowy Przepis: Ugotuj kaszę jaglaną. Wiorka kokosowe wymieszaj z żółtkiem, ksylitolem, olejkiem migdałowym, oraz drobniutko posiekanymi orzechami. Kolejno dodaj kaszę i formuj palcami kulki. Możesz dodac odrobinę wody. Nastaw piekarnik na 180stopni, wstaw kulki na 13-20min. Smacznego!  

Opublikowany w Blog

Warzywna pasta do pieczywa z cieciorki

Pasty warzywne zdrowe zamienniki wędlin, serów, źródło białka oraz porcja zdrowych kwasów tłuszczowych. W dietach wegetariańskich i wegańskim to podstawowy dodatek do pieczywa Pasta z ciecierzycy i pomidorów: Wcześniej ugotowana ciecierzycę zblenduj z suszonymi pomidorami na gładką masę. Dodaj przyprawy, czosnek, tymianek, sól, pieprz. Składniki: 30g cieciorki gotowanej 5g oleju rzepakowego tłuczonego na zimno 20g Read more about Warzywna pasta do pieczywa z cieciorki[…]

Opublikowany w Blog

Prelekcja z degustacją zielonych koktajli

Warsztaty dietetyczne w Domu Seniora odbyły się 8.09.17. Na zmianę nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno! Podczas spotkania zostały omówione zasady zdrowego odżywiania, a podczas części warsztatowej seniorzy poznali „koktajl młodości” składający się z jarmużu, awokado, banana i jabłka. Jarmuż to warzywo które powróciło na nasze stoły ze względu na wspaniałe właściwości zdrowotne. Zawiera Read more about Prelekcja z degustacją zielonych koktajli[…]

Opublikowany w Blog

DietoMed w radiu – otyłość i cukrzyca

W dzisiejszym wpisie prezentuje państwu nagrania z wywiadów radiowych dotyczących zdrowia, a dokładniej zagadnień związanych z leczeniem otyłości oraz cukrzycą.       Wywiad dotyczący otyłości:   Wywiad dotyczący cukrzycy:  

Opublikowany w Blog

Prelekcje w 2016 roku

  19.05.16 Dębica, Prelekcja dla rodziców szkoły sportowej. 29.11.16 „Cały ten cukier w żywności”. Audycje w radiu: Radio Centrum, audycja z okazji Dnia Serca 19.09.16 Rozmowa na temat dieto-profilaktyki chorób serca. Radio Rzeszów, Wywiad z cyklu POZ-porozmawiajmy o zdrowiu. Wywiad dotyczący cukru w żywności z Panią redaktor Grażyną Bochenek. 27.10.16 WSiZ prelekcje w Akademii 50+ 31.03.16 Read more about Prelekcje w 2016 roku[…]

Opublikowany w Blog
"Słodki Drań"

„Słodki drań” spektakl w Rzeszowie

W  Centrum Dietetyki DietoMed, koniec 2016 roku, był bardzo aktywny. Za nami wspaniały spektakl 18.12.16 „Słodki drań” zorganizowany przez Stowarzyszenie Diabetyków w Rzeszowie. Miałam przyjemność udzielać konsultacji dietetycznych przed spektaklem. Spektakl to niekonwencjonalna metoda profilaktyki zdrowia. „Słodki Drań” – to pełna humoru opowieść o burzliwych perypetiach wybitnego dyrygenta, który nie może poradzić sobie z chorobą. Read more about „Słodki drań” spektakl w Rzeszowie[…]

Opublikowany w Blog

Cenny likopen- siła pomidora

Likopen jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Likopen to karotenoid spokrewniony z beta-karotenem. Wysokogatunkowym pomidorom nadaje kolor, jasnoczerwony. Najlepsze źródło stanowią pomidory przetworzone w postaci past, sosów, organizm najlepiej przyswaja w takiej postaci. Niewielka ilość tłuszczu dodawana do sosów ułatwia wchłanianie tego składnika, gdyż jest rozpuszczalny w tłuszczach. Przeciwnowotworowe właściwości pomidorów stały się przedmiotem badań, gdyż Read more about Cenny likopen- siła pomidora[…]

Opublikowany w Blog

Karotenoidy – czym są, odmiany, właściwości

Czym są karotenoidy? Karotenoidy nadają roślinom charakterystyczny zapach, kolor i smak. Najbardziej rozpowszechniony spośród karotenoidów w żywności jest β-karoten. Zidentyfikowano około 500 karotenoidów, jednak nauka dopiero poznaje ich działanie. Karotenoidy mają duże działanie antyoksydacyjne. β-karoten obok witaminy C i E jest najbardziej do tej pory przebadanym antyoksydantem, jednocześnie nie ma żadnych działań toksycznych. β-karoten jest Read more about Karotenoidy – czym są, odmiany, właściwości[…]

Opublikowany w Blog

Moc cebuli – kwercetyna

Czym jest kwercetyna? Kwercetyna jest potężnym przeciwutleniaczem z rodziny bioflawonoidów, naturalnie spotykamy ją w czosnku, cebuli, porach, brukselce, koprze, jabłkach, borówkach, szparagach, pieprzu cayenne czy zielonej herbacie. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, szczególnie przy alergiach, cukrzycy, opryszczce, nadpłytkowości jak i w chorobach związanych z podwyższonym poziomem żelaza. Jest silnym środkiem przeciwzapalnym, działającym na etapie wcześniejszym niż klasyczne leki Read more about Moc cebuli – kwercetyna[…]

Opublikowany w Blog

Związki antyoksydacyjne w żywności

Antyoksydant to każda substancja zwalczająca w organizmie wolne rodniki. Mamy cztery główne źródła antyoksydantów, enzymy, rośliny, składniki mineralne oraz witaminy. Nasze komórki zawierają liczne związki przeciwutleniające, jednak niezbędne jest dostarczanie organizmowi w postaci odpowiedniej diety niezbędnych związków antyoksydacyjnych. Fitochemiczne związki będące składnikiem pokarmu nie tylko neutralizują wolne rodnik a także mają zdolności oddziaływania na powstający Read more about Związki antyoksydacyjne w żywności[…]

Opublikowany w Blog

Dlaczego warto skorzystać z wizyty u dietetyka?

Czym zajmuje się dietetyka? Dietetyka to młoda nauka zajmująca się wpływem składników żywienia na stan zdrowia i rozwój chorób. Zależność między odżywianiem człowieka a rozwojem chorób zauważono już w Starożytności. Współczesny rozwój nauki potwierdza tę tezę, dziś już wiemy dużo więcej. Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci, badania naukowe dotyczące wpływu poszczególnych składników diety pozwoliły określić ich Read more about Dlaczego warto skorzystać z wizyty u dietetyka?[…]

Opublikowany w Blog