• Zadzwoń: +48 537 660 060, 507 781 575
Open

Przekarmiasz swoje dziecko? – otyłość u dzieci cz.2

Otyłość u dzieci to coraz częstszy problem. Mało ruchu i spore ilości dostarczanych kalorii skutkuje odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Oczywiście, dzieci powinny dobrze się odżywiać. Potrzebują sporego nakładu energii by móc rosnąć i się rozwijać.

Ale czy w momencie kiedy nadwaga utrudnia im bieganie, powoduje zadyszkę i obciąża stawy możemy mówić o zdrowym rozwoju? Zastanawiałeś się kiedyś czy nie przekarmiasz swojego dziecka? Ile posiłków zjada? Zdarza się, że najmłodsi jedzą nawet 7-8 posiłków Jak to możliwe?

 

Śniadanie w domu, drugie śniadanie w szkole, obiad na stołówce, przekąska, obiad w domu, podwieczorek/przekąska, kolacja. Dodając porcje słodyczy w międzyczasie uzyskujemy ogromne ilości kalorii. Zaleca się, aby dzieci jadły 3 główne posiłki i 1 lub 2 niewielkie przekąski. Podjadanie powoduje, że dziecko nie jest w stanie później zjeść pełnowartościowego obiadu, w konsekwencji jego dieta opiera się na chrupkach, paluszkach i słodyczach. Zatem czy zawsze jest potrzeba zapakowania dziecku drugiego śniadania, jeśli czeka go obiad na stołówce i w domu? Być może wystarczyłby sam owoc? A może nie ma potrzeby podawania dziecku dwóch obiadów? Ilość posiłków jest indywidualną kwestią, ale należy zastanowić się, czy dieta dzieci jest odpowiednia.

Skąd wiedzieć, czy posiłki nie są zbyt duże? Możesz odmierzyć porcję dla Twojego dziecka wykorzystując miarę dłoni (dłoni dziecka).

Warto zwrócić szczególną uwagę, na rodzaj i ilość przekąsek po jakie sięga dziecko w trakcie dnia. Często tycie zaczyna się w wieku szkolnym, kiedy uczeń samodzielnie robi zakupy w sklepiku. Najczęściej zamiast zdrowego produktu sięga po słodycze (często jedyny asortyment). Dlatego tak ważne jest, aby dziecko miało świadomość konsekwencji jakie niesie ze sobą niezdrowa dieta i świadomie wybierało zdrowsze produkty. Jeśli Twoja pociecha nie kupuje drugiego śniadania w szkole/ w drodze do szkoły, należy zadbać o to, aby zabrała zdrowy posiłek z domu i zapakować tak, aby wyglądał on apetycznie po wyciągnięciu z plecaka. Banany czy inne owoce miękkie mogą zostać zgniecione do musu, który pozostawi mokry ślad na książkach. Z pomocą przychodzą wielorazowe pudełka plastikowe. Warto zwrócić uwagę, aby były lekkie, nie przeciekały i nie pękały.

Nie należy też głodzić dziecka. Dieta powinna być smaczna, sycąca i wartościowa. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw, które sycą, są źródłem witamin i minerałów. Jeśli dziecko nie przepada za nimi, przemycaj je w formie zup/zup kremów, jako farsz do pierogów (np. pierogi ze szpinakiem), jako dodatek do ciast (ciasto marchewkowe, brownie z fasoli). Zaangażuj dziecko do pracy w kuchni. Może to być dla niego świetna zabawa, ale też dobra lekcja. Bardziej posmakuje to, co sami przyrządzą.

Zadbaj o prawidłową pracę jelit malucha dostarczając mu produktów mlecznych. Możesz je przemycać w postaci koktajli, jako dodatek do placuszków czy naleśników, albo jako dressing do sałatki. Przez wysokoprzetworzoną żywność, dieta zarówno dzieci jak i dorosłych zawiera zbyt dużo cukru. Warto go ograniczyć. Zamieniaj słodycze na świeże i suszone owoce. Przemycaj je w formie deserów, sałatek owocowych, musów, koktajli. Zamiast batonika, zaproponuj dziecku garść bakalii lub orzechów. Dostarczysz mu dzięki temu porcję zdrowych tłuszczów, kwasu foliowego i minerałów.

 

Jeśli Twoje dziecko już boryka się z otyłością lub nadwagą, nie lekceważ problemu licząc na to, że z tego wyrośnie. Jego nadmierna masa ciała wynika z nieprawidłowych nawyków, które będą się coraz mocnej zakorzeniać i towarzyszyć mu przez całe życie, jeśli już teraz nie zacznie z nimi walczyć. Zmiana sposobu odżywiania nie powinna dotyczyć tylko i wyłącznie dziecka z nadwagą, ale całej rodziny, w której dziecko będzie miało wsparcie. Łatwiej przyjdzie mu zaakceptować zmiany, jeśli zauważy, że zarówno rodzice jak i rodzeństwo odnajdują się w tej rzeczywistości i sięgają po owoce zamiast chipsów czy zajadają się zdrową sałatką.

Przykładowy jadłospis *

*Nie podajemy porcji, ponieważ zapotrzebowanie dziecka jest indywidualne (zależne od jego wieku, wzrostu, masy ciała i aktywności fizycznej).

Śniadanie

Owsianka z sezonowymi owocami

Składniki:

  • płatki owsiane
  • mleko 2% tłuszczu
  • cynamon
  • śliwki
  • masło orzechowe

Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalej wodą i odstaw do lodówki na noc. Rano ugotuj na mleku, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Owoc pokrój w kostkę. Połowę dodaj do gorącej owsianki, razem z cynamonem i gotuj jeszcze przez chwilę, aż owoc zmięknie. Całość przelej do miseczki, posyp świeżymi owocami i polej masłem orzechowym.

2 śniadanie

Tortilla z serkiem i szynką

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista
  • serek bieluch
  • szynka z indyka
  • rukola
  • pomidor

Sposób przygotowania: Tortillę posmaruj serkiem. Ułóż plastry szynki, warzywa. Całość dopraw pieprzem i ulubionymi ziołami. Zawiń w rulon.

Obiad

Frytki z piekarnika z kurczakiem, surówka z marchwi i jabłka

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka
  • ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • ziemniaki
  • marchew
  • jabłko
  • przyprawy; sól, pieprz, curry, tymianek

Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, pokrój w paski (frytki). Wymieszaj z oliwą, solą i tymiankiem. Mięso natrzyj przyprawą curry (lub inną ulubioną). Upiecz razem z frytkami w piekarniku – ok 30-40min w 180*C. Marchew i jabłko obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj. Surówkę podaj do posiłku.

Podwieczorek

Koktajl bananowy

Składniki:

  • banan
  • kefir
  • otręby/płatki owsiane

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zblenduj razem.

Kolacja

Kanapki z twarożkiem i warzywami

Składniki:

  • ser twarogowy półtłusty
  • pieczywo pełnoziarniste
  • jogurt naturalny
  • rzodkiewka
  • szczypiorek

Sposób przygotowania: Jogurt, ser i przyprawy wymieszaj razem. Warzywa pokrój w drobną kostkę/posiekaj – dodaj do pastry. Wymieszaj. Tak przygotowaną pastą posmaruj pieczywo.

Obejrzyj razem z dzieckiem: https://www.youtube.com/watch?v=76_hYH6VeL4

 

Przeczytaj również: Otyłość u dzieci część 1