GRANAT
Pierwsze doniesienia o zdrowotnych właściwościach granatu pojawiły się już
w starożytności. Owoc ten był uważany za symbol długowieczności i cnót ,
w szczególności miłości i płodności. W antycznej Grecji i Rzymie granatowca uważano za roślinę świętą, a w starożytnych Chinach sok z granatu nazywano mianem życiodajnego nektaru. Niektórzy badacze Biblii uważają, że zakazanym rajskim owocem nie było jabłko, lecz owoc granatu. Był stosowany jako remedium
na dolegliwości żołądkowe i kaszel. Natomiast kobiety spożywały go w dużych ilościach, aby zachować piękny wygląd skóry i włosów.
Granatowiec właściwy (Punica granatum) to drzewo/krzew, osiągający wysokość od 3 do 5 metrów. Pochodzi z na obszarów dawnej Persji i Mezopotamii, skąd rozprzestrzenił się, dzięki kupcom na obszary Ameryki, Afryki oraz Indii.
W zależności od odmiany i stanowiska owoce granatu posiadają słodki lub kwaśny smak i orzeźwiający aromat. Pokrywa go twarda skóra, o purpurowej barwie. Wnętrze granatu wypełnione jest galaretowanym miąższem, wypełnionym soczystymi nasionami. Związki bioaktywne zawarte są niemal we wszystkich częściach granatowca właściwego, zarówno w owocach, ale także korzeniach, skórce i nasionach.
Granaty zawierają duże ilości cukrów (10-12%), kwasów organicznych (2-5%), w tym kwas cytrynowy, białka (1,5%), kwasów tłuszczowych (m.in.: linolowego, linolenowego, oleinowego), błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów (wit. z gr. B, wit. C i E, K, beta-karoten, potas, selen, miedź, cynk).
Swoje zdrowotne właściwości granat zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. W soku znajdują się m.in.: taniny, polifenole, antocyjany, kwas elagowy, galusowy, zaś w skórce z granatu są obecne katechiny i galokatechiny.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE GRANATU |
· przeciwutleniające i przeciwzapalne– pomaga w eliminacji wolnych rodników tlenowych i opóźnia procesy starzenia się komórek (granat posiada 3 razy więcej antyoksydantów niż wytrawne czerwone wino i zielona herbata) |
· przeciwnowotworowe– hamuje rozwój komórek nowotworowych (m.in. wątroby, raka gruczołu krokowego u mężczyzn i raka piersi u kobiet) i bierze udział w prewencji chorób nowotworowych |
|
|
· przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne– niszczy patogenne drobnoustroje i wzmacnia odporność organizmu |
|
|
|
Wartość odżywcza w 100 g produktu | |||
Wartość energetyczna | 82 kcal | ||
Tłuszcz | 1,2 g | ||
Białko | 1,7 g | ||
Węglowodany | 19 g | ||
Cukry | 14 g | ||
Błonnik | 4 g | ||
Potas Sód Wapń Żelazo |
236 mg 3 mg 10 mg 0,3 mg |
Magnez Witamina C Witamina B6 |
12 mg 10,2 mg 0,1 mg |
INDEKS GLIKEMICZNY 35 |
Granat ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Używany jest do sporządzania soków, win i syropów. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do sałatek, owsianek, müsli, słodkich twarożków, jogurtów czy galaretek i innych deserów.
Źródło:
http://magia-natury.pl/dobroczynne-wlasciwosci-ekstraktu-z-granatu/index.html
[[1] Jurenka JS. Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):128-44
[2] Sumner MD, Elliott-Eller M, Weidner G, Daubenmier JJ, Chew MH,Marlin R, Raisin CJ, Ornish D. Effects of pomegranate juice consumption on myocardial perfusion in patients with coronary heart disease. Am J Cardiol 2005;96:810–814
[3] Loren DJ, Seeram NP, Schulman RN, Holtzman DM. Maternal dietary supplementation with pomegranate juice is neuroprotective in an animal model of neonatal hypoxic-ischemic brain injury. Pediatr Res. 2005 Jun;57(6):858-64. Epub 2005 Mar 17.
[4] Hartman RE, Shah A, Fagan AM, Schwetye KE, Parsadanian M, Schulman RN, Finn MB, Holtzman DM.Pomegranate juice decreases amyloid load and improves behavior in a mouse model of Alzheimer’s disease. Neurobiol Dis. 2006 Dec;24(3):506-15. Epub 2006 Sep 28.
[5] Lansky EP, Newman RA. Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer. J Ethnopharmacol. 2007 Jan 19;109(2):177-206. Syed DN, Afaq F, Mukhtar H. Pomegranate derived products for cancer chemoprevention. Semin Cancer Biol. 2007 Oct;17(5):377-85. Bell C, Hawthorne S. Ellagic acid, pomegranate and prostate cancer—a mini review. J Pharm Pharmacol. 2008 Feb;60(2):139-44.
[6] Heber D. Multitargeted therapy of cancer by ellagitannins. Cancer Lett. 2008 Oct 8;269(2):262-8. Rasheed Z, Akhtar N, Anbazhagan AN, Ramamurthy S, Shukla M, Haqqi TM. Polyphenol-rich pomegranate fruit extract (POMx) suppresses PMACI-induced expression of pro-inflammatory cytokines by inhibiting the activation of MAP Kinases and NF-kappaB in human KU812 cells. J Inflamm (Lond). 2009;6:1. Romier-Crouzet B, Van De Walle J, During A, et al. Inhibition of inflammatory mediators by polyphenolic plant extracts in human intestinal Caco-2 cells. Food Chem Toxicol. 2009 Jun;47(6):1221-30
[7] Huang TH, Peng G, Kota BP, et al. Anti-diabetic action of Punica granatum flower extract: activation of PPAR-gamma and identification of an active component. Toxicol Appl Pharmacol. 2005 Sep 1;207(2):160-9]