NUTRI SCORE – Skala zdrowotności produktu
System Nutri Score to oznaczenia znajdujące się na etykietach z przodu opakowania produktów spożywczych. Został wprowadzony po to, aby ułatwić konsumentom wybór zdrowszych produktów.
Jest to skala wartości odżywczych produktów oznaczana literami A-E. Produkty oznaczone literą A (ciemnozielony kolor) uważane są za te najkorzystniejsze dla zdrowia, których w diecie powinno być najwięcej, natomiast te oznaczone literą E, jako te niekorzystne. Oznaczone literą C są produkty, które należy spożywać w umiarkowanych ilościach.
To, jaką literą zostanie oznaczony produkt zależne jest od jego wartości odżywczych w 100g produktu uwzględniając dodatnie lub ujemne punkty za energię (0–10 punktów), tłuszcze nasycone (0–10 punktów), cukier całkowity (0–10 punktów), sód (0-10 punktów), błonnik (-5-0 punktów) oraz procent owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów i rzepaku, orzechów włoskich i oliwy z oliwek (-5-0 punktów) oraz białka (-5-0 punktów) . Całkowity wynik waha się więc od -15 punktów za zdrowszą żywność i +40 za mniej zdrową żywność. Następnie żywność otrzymuje oznaczenie od A (dla zdrowszej żywności) do E (dla mniej zdrowej żywności). To, jakie końcowe oznaczenie otrzyma produkt (A–E), zależy od konkretnych górnych i dolnych granic określonych dla każdej z liter. Jeden zestaw kryteriów jest stosowany dla wszystkich produktów.
Jednak system ten nie jest nieskazitelny. Nie bierze pod uwagę stopnia przetworzenia oraz dodatków do żywności. Przez co do “jednego worka” wpadają produkty rzeczywiście zdrowe, z tymi które budzą co do tego wątpliwości. Np. płatki owsiane i czekoladowe płatki śniadaniowe zostały oznaczone jako produkty z grupy A. Stało się tak, ponieważ zarówno jeden jak i drugi produkt jest źródłem błonnika i zawiera niewiele tłuszczu. I ile co do płatków owsianych trudno się nie zgodzić, to zakwalifikowanie przetworzonych, wysokocukrowych płatków czekoladowych wydaje się być niewłaściwe. Oznaczenia na produkcie od C-E mogą odstraszyć konsumentów od ich zakupu, bo przecież takich produktów lepiej unikać. Ale czy na pewno? Oliwa z oliwek, to przecież jeden z najzdrowszych tłuszczy. Na jego etykiecie znajdziemy oznaczenie C. Czy to oznacza, że powinniśmy jej unikać? Nic bardziej mylnego. Z tego względu, że tłuszcze w diecie powinny stanowić ok 30% wartości energetycznej, to spożycie tłuszczu powinno być kontrolowane, stąd oznaczenie C.
Jak więc korzystać z Nutri Score? Ta skala może być najbardziej przydatna przy wyborze produktów z tej samej grupy. Np. jeśli robiąc zakupy zastanawiasz się jaki jogurt wybrać, możesz zasugerować się skalą i wybrać ten, który wypada w niej najkorzystniej.
Pamiętaj, że umieszczenie produktu w pewnym miejscu na skali nie jest jedynym wyznacznikiem jego zdrowotności. To, że czekoladowe płatki śniadaniowe znajdują się w grupie A, nie oznacza, że są super zdrowe i można je jeść bez ograniczeń, a jedynie, że całkiem dobrze wypadają wśród innych konkurencyjnych płatków śniadaniowych. Sugeruj się przede wszystkim składem produktu, nie skalą.