• Zadzwoń: +48 537 660 060, 507 781 575
Open

Cała prawda o miodzie

Czy miód jest zdrowy? Czy można słodzić miodem? To najczęściej zadawane pytania w gabinecie w okresie jesienno-zimowym.

Tak, miód jest zdrowy! Miód zawiera makro i mikroelementy, których ilości zależą zasadniczo od różnych czynników: rodzaju pszczoły, źródła kwiatowego, czynników środowiskowych i przetwórczych. Ogólnie w miodzie znajduje się około 200 związków, takich jak cukier, białko, enzymy, minerały, witaminy, aminokwasy i szeroka gama polifenoli. Różnorodność tych związków powoduje, że każdy miód ma inny kolor, smak, lepkość i działanie terapeutyczne.

Polifenole zawarte w miodzie mają działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, a dodatkowo wspomagają prace układu krążenia. Dzięki tym wszystkim właściwościom miód jest stosowany w leczeniu ran, ukąszeń owadów, oparzeń, chorób skóry, owrzodzeń i czyraków. Przechodząc się po drogerii trudno nie zauważyć kosmetyków czy suplementów na bazie miodu czy pyłku pszczelego.

Związki zawarte w miodzie wspomagają także procesy trawienne w organizmie. Badania wykazały, że miód naturalny zawiera dużą ilość prebiotyków i ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Może też być też skuteczny w leczeniu bólu gardła i kaszlu, dlatego nasze mamy i babcie podczas przeziębienia leczyły nas miodem.

Niestety, miód jest wysokokaloryczny i nie należy z nim przesadzać. Jedna łyżka miodu to ponad 80 kcal. W ciągu dnia zimową porą jesteśmy w stanie wypić kilka rozgrzewających herbat słodzonych miodem, co może znacząco wpłynąć na nasz dzienny bilans kaloryczny (utrudnić odchudzanie).

To, że miód jest zdrowy nie budzi żadnych wątpliwości, jednak osoby chore na cukrzyce czy insulinooporność powinny obchodzić się z nim ostrożnie. Miód (podobnie jak cukier) znacząco podnosi poziom glukozy we krwi. Jeśli cierpisz na któreś z tych schorzeń, a nie możesz obejść się bez słodkiego smaku – wybierz erytrytol.

Należy jednak pamiętać, że miód traci swoje magiczne właściwości w wysokiej temperaturze (45*C), dlatego podczas przeziębienia nie słodźmy nim gorącej herbaty. Można podać go jako dodatek do jogurtu, koktajlu, lub zmieszanego z ciepłą (nie gorącą) wodą z cytryną.

Zainteresował Cię ten temat? Zapraszamy na konsultację stacjonarnie lub online. 😊 Chętnie odpowiemy na wszystkie Twoje pytania i udzielimy profesjonalnej porady w zakresie żywienia i suplementacji.

Jeśli chcesz poczytać więcej, odsyłamy do źródła:

V. Pasupuleti, L. Sammugam et. al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxid Med Cell Longev. 2017; 1259510