Pasty warzywne zdrowe zamienniki wędlin, serów, źródło białka oraz porcja zdrowych kwasów tłuszczowych. W dietach wegetariańskich i wegańskim to podstawowy dodatek do pieczywa
Pasta z ciecierzycy i pomidorów:
Wcześniej ugotowana ciecierzycę zblenduj z suszonymi pomidorami na gładką masę. Dodaj przyprawy, czosnek, tymianek, sól, pieprz.
Składniki:
30g cieciorki gotowanej
5g oleju rzepakowego tłuczonego na zimno
Wartość energetyczną na porcję 35 g:
Porcja 277 kcal,
białko 3,7g
tłuszcze 1,1g
węglowodany 31,7 g
Pasta z białej fasoli:
Składniki:
500 g świeżej fasoli lub 300 g suchej
80-100 ml oliwy/lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
1 cytryna do smaku
Zblebduj wszystkie składniki na gładką masę.
Dodatkowo pastę można posypać czarnuszką, dodaje aromatu.
Wartość energetyczną na porcję 35 g:
83 kcal
białko 2,5g
tłuszcze 5g
węglowodany 7g