Warzywna pasta do pieczywa z cieciorki

Pasty warzywne zdrowe zamienniki wędlin, serów, źródło białka oraz porcja zdrowych kwasów tłuszczowych. W dietach wegetariańskich i wegańskim to podstawowy dodatek do pieczywa

Pasta z ciecierzycy i pomidorów:

Wcześniej ugotowana ciecierzycę zblenduj z suszonymi pomidorami na gładką masę. Dodaj przyprawy, czosnek, tymianek, sól, pieprz.

Składniki:

30g cieciorki gotowanej

5g oleju rzepakowego tłuczonego na zimno

20g suszonych pomidorówciecierzyca

Wartość energetyczną na porcję 35 g:

Porcja 277 kcal,

białko 3,7g

tłuszcze 1,1g

węglowodany 31,7 g

 

Pasta z białej fasoli:

Składniki:

500 g świeżej fasoli lub 300 g suchej

80-100 ml oliwy/lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu

1 cytryna do smaku

Zblebduj wszystkie składniki na gładką masę.

Dodatkowo pastę można posypać czarnuszką, dodaje aromatu.

Wartość energetyczną na porcję 35 g:

83 kcal

białko 2,5g

tłuszcze 5g

węglowodany 7g