Granat

GRANAT

Pierwsze doniesienia o zdrowotnych właściwościach granatu pojawiły się już
w starożytności. Owoc ten był uważany za symbol  długowieczności i cnót ,
w szczególności miłości i płodności. W antycznej Grecji i Rzymie granatowca uważano za roślinę świętą, a w starożytnych Chinach sok z granatu nazywano mianem życiodajnego nektaru. Niektórzy badacze Biblii uważają, że zakazanym rajskim owocem nie było jabłko, lecz owoc granatu. Był stosowany jako remedium
na dolegliwości żołądkowe i kaszel. Natomiast kobiety spożywały go w dużych ilościach, aby zachować piękny wygląd skóry i włosów.

Granatowiec właściwy (Punica granatum) to drzewo/krzew, osiągający wysokość od 3 do 5 metrów. Pochodzi z na obszarów dawnej Persji i Mezopotamii, skąd rozprzestrzenił się, dzięki kupcom na obszary Ameryki, Afryki oraz Indii.
W zależności od odmiany i stanowiska owoce granatu posiadają słodki lub kwaśny smak i orzeźwiający aromat. Pokrywa go twarda skóra, o purpurowej barwie. Wnętrze granatu wypełnione jest galaretowanym miąższem, wypełnionym soczystymi nasionami. Związki bioaktywne zawarte są niemal we wszystkich częściach granatowca właściwego, zarówno w owocach, ale także korzeniach, skórce i nasionach.

Granaty zawierają duże ilości cukrów (10-12%), kwasów organicznych (2-5%), w tym kwas cytrynowy, białka (1,5%), kwasów tłuszczowych (m.in.: linolowego, linolenowego, oleinowego), błonnika pokarmowego  oraz witamin i minerałów (wit. z gr. B, wit. C i E, K, beta-karoten, potas, selen, miedź, cynk).

Swoje zdrowotne właściwości granat zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. W soku znajdują się m.in.: taniny, polifenole, antocyjany, kwas elagowy, galusowy, zaś w skórce z granatu są obecne katechiny i galokatechiny.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE GRANATU
·         przeciwutleniające i  przeciwzapalne– pomaga w eliminacji wolnych rodników tlenowych i opóźnia procesy starzenia się komórek (granat posiada 3 razy więcej antyoksydantów niż wytrawne czerwone wino i zielona herbata)
·         przeciwnowotworowe– hamuje rozwój komórek nowotworowych (m.in. wątroby,  raka gruczołu krokowego u mężczyzn i raka piersi u kobiet)
i bierze udział w prewencji chorób nowotworowych
  • kardioprotekcyjne– obniża ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo i korzystnie wpływa na profil lipidowy i poziom trójglicerydów we krwi
  • hipoglikemiczne– obniża poziom glukozy na czczo i poprawia tolerancję komórek na insulinę
·         przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne– niszczy patogenne drobnoustroje i wzmacnia odporność organizmu
  • reguluje procesy trawienne– wspiera wzrost i rozwój bakterii probiotycznych zasiedlających układ pokarmowy
  • łagodzi objawy menopauzy i PMS – dzięki zawartości fitoestrogenów
  • działa jak afrodyzjak– polepsza jakość życia seksualnego ( pobudza libido i ma korzystny wpływ na potencję)

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 82 kcal
Tłuszcz 1,2 g
Białko 1,7 g
Węglowodany 19 g
Cukry 14 g
Błonnik 4 g
       
Potas
Sód
Wapń
Żelazo
236 mg
3 mg
10 mg
0,3 mg
Magnez
Witamina C
Witamina B6
12 mg
10,2 mg
0,1 mg

INDEKS GLIKEMICZNY                             
35

Granat ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Używany jest  do sporządzania soków, win i syropów. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do sałatek, owsianek, müsli, słodkich twarożków, jogurtów czy galaretek i innych deserów.

 

 

 

Źródło:

http://magia-natury.pl/dobroczynne-wlasciwosci-ekstraktu-z-granatu/index.html
[[1] Jurenka JS. Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):128-44

[2] Sumner MD, Elliott-Eller M, Weidner G, Daubenmier JJ, Chew MH,Marlin R, Raisin CJ, Ornish D. Effects of pomegranate juice consumption on myocardial perfusion in patients with coronary heart disease. Am J Cardiol 2005;96:810–814

[3] Loren DJ, Seeram NP, Schulman RN, Holtzman DM. Maternal dietary supplementation with pomegranate juice is neuroprotective in an animal model of neonatal hypoxic-ischemic brain injury. Pediatr Res. 2005 Jun;57(6):858-64. Epub 2005 Mar 17.

[4] Hartman RE, Shah A, Fagan AM, Schwetye KE, Parsadanian M, Schulman RN, Finn MB, Holtzman DM.Pomegranate juice decreases amyloid load and improves behavior in a mouse model of Alzheimer’s disease. Neurobiol Dis. 2006 Dec;24(3):506-15. Epub 2006 Sep 28.

[5] Lansky EP, Newman RA. Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer. J Ethnopharmacol. 2007 Jan 19;109(2):177-206. Syed DN, Afaq F, Mukhtar H. Pomegranate derived products for cancer chemoprevention. Semin Cancer Biol. 2007 Oct;17(5):377-85. Bell C, Hawthorne S. Ellagic acid, pomegranate and prostate cancer—a mini review. J Pharm Pharmacol. 2008 Feb;60(2):139-44.

 [6] Heber D. Multitargeted therapy of cancer by ellagitannins. Cancer Lett. 2008 Oct 8;269(2):262-8. Rasheed Z, Akhtar N, Anbazhagan AN, Ramamurthy S, Shukla M, Haqqi TM. Polyphenol-rich pomegranate fruit extract (POMx) suppresses PMACI-induced expression of pro-inflammatory cytokines by inhibiting the activation of MAP Kinases and NF-kappaB in human KU812 cells. J Inflamm (Lond). 2009;6:1. Romier-Crouzet B, Van De Walle J, During A, et al. Inhibition of inflammatory mediators by polyphenolic plant extracts in human intestinal Caco-2 cells. Food Chem Toxicol. 2009 Jun;47(6):1221-30

[7] Huang TH, Peng G, Kota BP, et al. Anti-diabetic action of Punica granatum flower extract: activation of PPAR-gamma and identification of an active component. Toxicol Appl Pharmacol. 2005 Sep 1;207(2):160-9]