Dna moczanowa – żywienie, produkty, informacje
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub skaza moczanowa to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się zwykle nawracającymi epizodami zapalenia stawów. Podłożem schorzenia jest nadmierna produkcja kwasu moczowego lub też upośledzenie procesu wydalania kwasu moczowego z organizmu przez nerki. Kwas moczowy w formie kryształków odkłada się w mięśniach, w tkance podskórnej i stawach. Powoduje pojawienie się odczynu zapalnego, połączonego z silnym bólem (najczęściej atakuje staw palucha stopy).
Czytaj więcej Dna moczanowa – żywienie, produkty, informacje
Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
Co to jest nadciśnienie tętnicze?
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE – to przewlekła choroba układu krążenia, która charakteryzuje się stałym bądź okresowym podwyższonym ciśnieniem krwi zarówno skurczowym (górnym), jak i rozkurczowym (dolnym). Aż 10 milionów Polaków choruje na Nadciśnienie Tętnicze, a 7 milionów nieprawidłowo je kontroluje.
Żywienie kobiety w ciąży cz.2
NAWADNIAĆ SIĘ
Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, zarówno matki jak i dziecka. Woda wspomaga oczyszczanie organizmu, zapobiega zaparciom, obrzękom i pomaga uniknąć zmęczenie i zwrotów głowy.
Zaleca się, aby Czytaj więcej Żywienie kobiety w ciąży cz.2
Żywienie kobiety w ciąży cz.1
Kobieta będąc w ciąży powinna zwracać szczególną uwagę na ilość i jakość spożywanych posiłków. Jadłospis przyszłej mamy powinien być dostosowany do okresu ciąży, tak aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na energię, makroskładniki a także witaminy, minerały i płyny, potrzebne do prawidłowego odżywienia jej samej, jak też wzrostu i rozwoju płodu.
Zalecenia żywieniowe w miażdżycy
MIAŻDZYCA– to choroba tętnic, prowadząca do zwężenia ich światła. Przyczyną
zwężenia jest blaszka miażdżycowa, zbudowana głównie z cholesterolu, która
wyrasta ze ściany tętnicy, doprowadzając do zmniejszenia przepływu krwi
(niedokrwienia), skutkującego niedotlenieniem narządów.