Z roku na rok, problem niepłodności dotyka coraz większą liczbę kobiet i mężczyzn na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce co 5 para ma trudności z poczęciem dziecka (wg statystyk problem ten jest zależny w 40% od kobiet i mężczyzn, a w 20% przypadków od obojga partnerów).Wyniki badań naukowych pokazują, że określone zachowania żywieniowe
i styl życia mogą znacznie przyczynić się do poprawy płodności. W przypadkach zaburzeń owulacji jest to zmniejszenie problemu nawet o 80%.
Żywienie w cukrzycy ciążowej
Prawidłowe odżywiania w ciąży jest niezwykle istotne dla prawidłowego przebiegu ciąży, warunkuje rozwój płodu oraz zmniejszenie ryzyka powikłań okołoporodowych.
Czy dieta i trądzik mają związek?
W kontekście trądziku i diety naukowcy wzięli pod lupę przede wszystkim indeks glikemiczny diety, nabiał, stosunek kwasów tłuszczowych oraz antyoksydanty.
Artykuł napisany dla Biuletynu „Cukrzyca” Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków
Talerz zdrowia-nowe rekomendacje
Prawidłowe żywienie w cukrzycy jest niezwykłe istotne. Odpowiednia podaż składników odżywczych pozwala unikać niedoborów w diecie oraz utrzymać prawidłowe glikemie. Dieta ma również znaczenie w profilaktyce powikłań cukrzycy. Proponowany model żywienia dla diabetyka oparty jest na zasadach zdrowego odżywiania przy uwzględnieniu indywidulanych problemów zdrowotnych.
Czytaj więcej Artykuł napisany dla Biuletynu „Cukrzyca” Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków
Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy
NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY (hipertyreoza) – to zespół objawów klinicznych
wywołanych zbyt wysokim wydzielaniem hormonów przez tarczycę. Występuje u
1,6% kobiet i 0,14% mężczyzn. Może zwiększyć metabolizm organizmu nawet o
60%, a jej objawy stanowią: nerwowość, nadmierna potliwość, nadwrażliwość na
ciepło, tachykardia, utrata masy ciała, wzmożony apetyt, biegunki, drżenie rąk,
bezsenność, wytrzeszcz. Są one wskazaniem do wykonania diagnostyki w kierunku
nadczynności tarczycy.
Czytaj więcej Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy
Dieta w cukrzycy
Dieta w cukrzycy pomoże unormować stężenie glukozy we krwi, zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby układu sercowo- naczyniowego i innych powikłań cukrzycy
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy w krwi (nazywamy ją hiperglikemią). Wynika to z defektu produkcji lub działania insuliny, która wydzielana jest przez komórki beta wysp trzustkowych.
Główne cele diety to uzyskanie wartości docelowych w zakresie:
a) glikemii, b) lipidów i TG, c) masy ciała, d) ciśnienia tętniczego
Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej
Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (GERD/GORD) to zespół dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak i objawów pozaprzełykowych, wywołanych
zarzucaniem kwaśnej treści pokarmowej do przełyku i tym samym znacząco pogarszających jakość życia. Objawom tym często towarzyszą zmiany zapalne w błonie śluzowej przełyku. W populacji krajów wysoko rozwiniętych objawy refluksu występują codziennie u około 5–10% osób. Dietoterapia i modyfikacja stylu życia stanowi bardzo ważny element leczenia choroby refluksowej. Udowodniono, że pomagają one zmniejszyć nasilenie lub częstość objawów choroby.
Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
Prawidłowe żywienie (racjonalne żywienie) to nie tylko dostarczanie organizmowi energii oraz wszystkich niezbędnych składników pokarmowych we właściwych proporcjach, ale także regularność posiłków, ich liczba i rozłożenie w ciągu dnia oraz urozmaicony skład. Prawidłowe żywienie powinno zapewnić pokrycie wszystkich potrzeb żywieniowych organizmu, warunkować normalne funkcjonowanie i harmonijny rozwój młodego organizmu oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała. Należy pamiętać, że im szybciej rozwija się młody organizm, tym dokładniej muszą zostać zbilansowane straty związane z jego podstawowymi funkcjami życiowymi.
Czytaj więcej Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
Warzywa i owoce – kolory oraz właściwości
Nie ulega wątpliwości, że codzienne spożycie warzyw i owoców ma korzystny wpływ na zdrowie. Potwierdzają to liczne badania naukowe i opinie przedstawicieli środowisk medycznych.