• Zadzwoń: +48 537 660 060, 507 781 575
Open

Blog

Categories Blog

Jak nie przytyć w święta?

1. Święta to 3 dni, nie miesiąc

Święta nie trwają tak długo, żeby zdążyć przez ten czas przytyć kilka kilogramów. Niestety, kto nie lubi świętować? Z tego względu, że to takie przyjemne, zaczynamy świętowanie już od Mikołajek obdarowując się kilogramem słodyczy, a kończymy je dopiero po Święcie Trzech Króli, kiedy wyjadamy posylwestrowe resztki. W konsekwencji zamiast trzech dni świąt, uzyskujemy cały miesiąc obżarstwa. A już miesiąc beztroskiego zajadania się nadprogramowymi kaloriami może skutkować przybraniem kilku kilogramów.

Czytaj więcej Jak nie przytyć w święta?

Categories Blog

Otyłość u dzieci – ważne informacje

W ostatnich latach rozwija się trend bycia FIT. Coraz więcej ludzi chwali się zdrowym posiłkiem na Instagramie, a na siłowniach jest coraz bardziej tłoczno. Wydawać by się mogło, że nasze społeczeństwo staje się coraz bardziej zdrowe. Niestety to tylko pozory. Stale wzrasta liczba zachorowań na cukrzycę, nowotwory i choroby serca. Nasze społeczeństwo z roku na rok znacznie przybiera na wadze.

Niezdrowych nawyków żywieniowych od dorosłych uczą się dzieci. Czy wiedziałeś, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie?

Czytaj więcej Otyłość u dzieci – ważne informacje

Categories Blog, Wiedza

Anemia – czym jest, objawy, przyczyny, dieta

Anemia – czym jest?

Anemią zwyczajowo określa się niedokrwistość. Stan ten charakteryzuje się zmniejszonym poziomem hemoglobiny (HGB) w organizmie. Hemoglobina to białko występujące w erytrocytach, czyli w krwinkach czerwonych, które transportuje tlen z płuc do wszystkich tkanek organizmu. Anemii mogą towarzyszyć zmiany w morfologii krwi takie jak obniżony poziom erytrocytów (RBC), zmiany objętości krwinki czerwonej (MCV) w zależności od przyczyny, a także obniżony wskaźnik hematokrytu (HCT), który określa stosunek objętości erytrocytów do objętości krwi pełnej.

Czytaj więcej Anemia – czym jest, objawy, przyczyny, dieta

Categories Blog, Wiedza

Słodziki

Do rejestracji substancji słodzących na obszarze Unii Europejskiej wymagana jest m.in. pozytywna opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, wyznaczane jest również dopuszczalne dzienne spożycie (ADI, acceptable daily intake). ADI ten określa ilość substancji, która może być codziennie spożywana przez całe życie bez niekorzystnego wpływu na zdrowie, przy czym badania wskazują, że spożycie wszystkich niskokalorycznych substancji słodzących jest w Europie niższe niż ich ADI.

Czytaj więcej Słodziki

Categories Blog, Wiedza

Dieta odchudzająca

Już na samo słowo „dieta” robi Ci się słabo. Marzysz o zgrabnej sylwetce, ale masz już dość tych wszystkich restrykcji. Po tygodniu diety, czekolada śni Ci się po nocach i tylko czekasz, aż waga pokaże, że już zasłużyłaś, by ją zjeść. A co, jeśli powiemy Ci, że odchudzanie nie musi tak wyglądać? Że da się chudnąć bez ogromu restrykcji i głodu? Jeśli podoba Ci się ta myśl, zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej Dieta odchudzająca

Categories Blog, Wiedza

Hashimoto – niezbędne składniki do prawidłowego działania hormonów

Dieta w chorobie Hashimoto ma być przede wszystkim wsparciem dla tarczycy, która mierzy się wieloma trudnościami. Zatem powinna zawierać składniki, które są niezbędne do syntezy oraz działania hormonów tarczycy. Ponadto dieta w Hashimoto powinna dostarczać produkty o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, a ograniczyć te o działaniu prozapalnym.

Czytaj więcej Hashimoto – niezbędne składniki do prawidłowego działania hormonów