• Zadzwoń: +48 537 660 060, 507 781 575
Open

Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy

żywienie nadczynność tarczycy

NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY (hipertyreoza) – to zespół objawów klinicznych
wywołanych zbyt wysokim wydzielaniem hormonów przez tarczycę. Występuje u
1,6% kobiet i 0,14% mężczyzn. Może zwiększyć metabolizm organizmu nawet o
60%, a jej objawy stanowią: nerwowość, nadmierna potliwość, nadwrażliwość na
ciepło, tachykardia, utrata masy ciała, wzmożony apetyt, biegunki, drżenie rąk,
bezsenność, wytrzeszcz. Są one wskazaniem do wykonania diagnostyki w kierunku
nadczynności tarczycy.

Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z chorobą Gravesa-Basedowa zależą od formy
terapii podjętej przez lekarza, dlatego tak ważna jest ścisła współpraca dietetyka z
pacjentem i jego lekarzem. Włączanie do diety suplementów diety, ziół czy
produktów spożywczych wpływających na funkcjonowanie tarczycy powinno być
wcześniej konsultowane z lekarzem opiekującym się pacjentem.

Trudno przedstawić listę szczegółowych zaleceń dietetycznych dla pacjentów z
chorobą Basedowa, z pewnością wskazówki dietetyka powinny być przygotowane
indywidualnie dla każdego chorego.

  • Niektórzy dietetycy zalecają włączenie do diety chorego z nadczynnością tarczycy
    produktów spożywczych, które mają pośredni wpływ na wytwarzanie hormonów
    tarczycy, głównie działając hamująco. Do takich składników diety można zaliczyć
    np. soję, kapustę czy orzeszki ziemne. Jednak czy ta forma zaleceń
    dietetycznych sprawdzi się, gdy pacjent stosuje leczenie farmakologiczne lub
    przeszedł zabieg chirurgiczny? Warto porozmawiać o tym z lekarzem
    prowadzącym. W przypadku gdy pacjent przeszedł leczenie operacyjne, w wyniku
    którego wystąpiła u niego subkliniczna niedoczynność tarczycy i konieczne jest
    wdrożenie leczenia hormonalnego, wspomniane wyżej zmiany w diecie mogą
    negatywnie wpływać na zaproponowaną przez lekarza formę leczenia pacjenta.
    Podobnie w przypadku stosowania farmakoterapii − produkty hamujące
    wytwarzanie hormonów tarczycy mogą np. potęgować działanie stosowanych
    leków.

 

  • Ostrożni powinniśmy być także z zalecaniem mieszanek ziołowych stosowanych
    w nadczynności tarczycy, składających się z np. Lycopus spp., Leonurus
    carcliaca, Scutellaria lateritlora, Crataegus laevigata. Mogą one wchodzić w
    interakcje ze środkami farmakologicznymi, jakie przyjmuje pacjent.
    W nadczynności tarczycy zaleca się zwiększenie podaży energii średnio o 20%, a
    w przypadku nasilenia objawów nawet o ponad 50%.

 

  • Udział białka w diecie, ze względu na zwiększony katabolizm białek, również
    powinien być zwiększony (nawet do 1,8 g/kg należnej masy ciała). Źródłem tego
    składnika w diecie powinny być takie produkty spożywcze, jak: chude mięso (np.
    pierś z kurczaka/indyka), ryby, chudy nabiał, jaja kurze. Jeżeli pacjent nie ma
    problemów żołądkowo-jelitowych, można włączyć do jadłospisu także suche
    nasiona roślin strączkowych.

 

  • W diecie pacjenta z nadczynnością tarczycy zaleca się także ograniczenie udziału
    nasyconych kwasów tłuszczowych, poprzez ograniczenie tłuszczów pochodzenia
    zwierzęcego (np. tłustych wędlin, wieprzowiny, boczku, żółtego sera). Jednak nie
    należy ograniczać tłuszczów pochodzenia roślinnego; można zaproponować
    pacjentowi stosowanie np. oliwy, oleju lnianego lub słonecznikowego.

 

  • W literaturze pojawiają się informacje o konieczności zwrócenia uwagi na podaż
    w diecie osób z nadczynnością tarczycy takich witamin, jak: witamina A (jej źródła
    to np. morele, śliwki suszone, dynia, marchew), witamina C (jej źródła to np. natka
    pietruszki, papryka czerwona, owoce jagodowe) oraz witamina B1 (jej źródła to
    np. jaja, ryby, nabiał, produkty zbożowe). Zaleca się także kontrolę stężenia
    witaminy D3 u osób z podejrzeniem nadczynności tarczycy oraz jeżeli lekarz
    zaleci suplementację. Niektórzy lekarze zachęcają nie tylko do tego, by z dietą
    dostarczać odpowiednie ilości wyżej wymienionych witamin, ale także rozważają
    włączenie u pacjenta odpowiedniej suplementacji, w tym także suplementacji
    preparatami zawierającymi wapń. Decyzja ta zależy od stanu zdrowia pacjenta i
    jego zgody na wdrożenie suplementacji.

 

  • Na uwagę zasługuje także suplementacja selenem u osób z chorobą Basedowa,
    co może wywierać korzystny wpływ na sam przebieg terapii stosowanej w tym
    schorzeniu. Pojawiają się wyniki badań wskazujące na większą efektywność
    terapii (w dolegliwościach związanych z występowaniem opisywanej jednostki
    chorobowej) przy połączeniu standardowych leków stosowanych w chorobie
    Basedowa, jak np. metimazol, ze spożywaniem antyoksydantów, do których
    można zaliczyć selen. Jednak nie można zapominać, że stosowanie
    antyoksydantów nie jest w stanie zastąpić działania powszechnych metod
    leczenia; może być ich uzupełnieniem.

 

  • W nadczynności tarczycy zaleca się również wykluczenie ze zwyczajowego
    jadłospisu pacjenta produktów ubogich w składniki mineralne i dostarczających
    tzw. pustych kalorii (np. chipsy, słodycze). Jest to związane z faktem, iż nadmiar
    hormonów tarczycy w organizmie chorego prowadzi do nasilenia glukoneogenezy
    w wątrobie, tym samym zwiększa poziom glukozy w organizmie. Dodatkowo
    zwiększa się wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego. W związku z tym,
    by zadbać o gospodarkę węglowodanową chorego, zaleca się, by proponowana
    dieta opierała się na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym.

 

  • Z uwagi na obserwowaną w nadczynności tarczycy tachykardię warto ograniczyć
    lub nawet wyeliminować z diety pacjenta napoje i produkty zawierające kofeinę,
    np. kawę, mocną czarną herbatę, napoje typu cola. Jeżeli pacjent przyjmuje beta-
    adrenolityki (forma leczenia uzupełniającego hamująca pobudzenie układu
    współczulnego, tym samym wpływająca na układ sercowo-naczyniowy), warto w
    zaleceniach dietetycznych uwzględnić informacje o interakcjach, jakie mogą
    wystąpić pomiędzy stosowanym lekiem a pokarmem.

 

  • W przypadku występowania biegunek u pacjenta (jeden z objawów choroby lub
    efekt stosowanej terapii) zaleca się, by dieta była lekkostrawna, a przy nasilonych
    dolegliwościach − półpłynna. W tej sytuacji warto ograniczyć lub wyeliminować z
    jadłospisu pacjenta produkty mogące nasilać objawy, np. produkty wzdymające
    (suche nasiona roślin strączkowych, smażone i tłuste potrawy), produkty bogate
    w błonnik nierozpuszczalny oraz produkty zawierające kofeinę. Najlepiej
    zaproponować pacjentowi dania, które były przygotowane metodą gotowania w
    wodzie lub na parze/duszone bez tłuszczu/pieczone w folii bez tłuszczu. Każdy
    kęs pokarmu powinien być dokładnie rozdrobniony przed połknięciem. Nie można
    także zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu organizmu, szczególnie gdy
    pacjent ma nasilone występowanie biegunek.

 

  • Ilość posiłków u osób z nadczynnością tarczycy powinna być taka sama jak u
    osób prowadzących zdrowy styl życia. Zaleca się, by pacjent spożywał 4−5
    posiłków dziennie, w odpowiednich odstępach czasu, a ostatni posiłek powinien
    być zjedzony najpóźniej na 2 godziny przed zaśnięciem.

 

  • Ponieważ choroba Gravesa-Basedowa ma podłoże autoimmunologiczne, pojawia
    się coraz więcej prac naukowych na temat wpływu eliminacji z diety pacjentów
    produktów zawierających gluten oraz białka mleka krowiego. Niestety nadal
    brakuje wyników wskazujących na 100-procentową skuteczność takich działań,
    choć w praktyce samo ograniczenie ilości produktów bogatych w gluten/białko
    mleka krowiego u pacjentów z chorobą Basedowa i zastąpienie ich
    alternatywnymi produktami przynosi w niektórych przypadkach korzystne efekty
    terapeutyczne, jak np. poprawa nastroju, zmniejszenie lub ustąpienie biegunek.
    Może to być jednak efekt placebo, dlatego warto zachować ostrożność w tej
    kwestii i śledzić kolejne wyniki badań dotyczących wpływu diet eliminacyjnych na
    stan zdrowia osób z chorobami autoimmunologicznymi.

Niestety, ze względu na brak ustalenia bezpośredniej przyczyny występowania
choroby Gravesa-Basedowa leczenie tego schorzenia nie jest przyczynowe.

Źródło:
Monika Dudek-Palaczyk, Rola diety w leczeniu choroby Gravesa-Basedowa,
Współczesna dietetyka, 10/2017