• Zadzwoń: +48 537 660 060, 507 781 575
Open

Blog

Categories Blog, Wiedza

Słodziki

Do rejestracji substancji słodzących na obszarze Unii Europejskiej wymagana jest m.in. pozytywna opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, wyznaczane jest również dopuszczalne dzienne spożycie (ADI, acceptable daily intake). ADI ten określa ilość substancji, która może być codziennie spożywana przez całe życie bez niekorzystnego wpływu na zdrowie, przy czym badania wskazują, że spożycie wszystkich niskokalorycznych substancji słodzących jest w Europie niższe niż ich ADI.

Czytaj więcej Słodziki

Categories Blog, Wiedza

Dieta odchudzająca

Już na samo słowo „dieta” robi Ci się słabo. Marzysz o zgrabnej sylwetce, ale masz już dość tych wszystkich restrykcji. Po tygodniu diety, czekolada śni Ci się po nocach i tylko czekasz, aż waga pokaże, że już zasłużyłaś, by ją zjeść. A co, jeśli powiemy Ci, że odchudzanie nie musi tak wyglądać? Że da się chudnąć bez ogromu restrykcji i głodu? Jeśli podoba Ci się ta myśl, zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej Dieta odchudzająca

Categories Blog, Wiedza

Hashimoto – niezbędne składniki do prawidłowego działania hormonów

Dieta w chorobie Hashimoto ma być przede wszystkim wsparciem dla tarczycy, która mierzy się wieloma trudnościami. Zatem powinna zawierać składniki, które są niezbędne do syntezy oraz działania hormonów tarczycy. Ponadto dieta w Hashimoto powinna dostarczać produkty o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, a ograniczyć te o działaniu prozapalnym.

Czytaj więcej Hashimoto – niezbędne składniki do prawidłowego działania hormonów

Categories Blog, Wiedza

Dieta dla płodności

Z roku na rok, problem niepłodności dotyka coraz większą liczbę kobiet i mężczyzn na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce co 5 para ma trudności z poczęciem dziecka (wg statystyk problem ten jest zależny w 40% od kobiet i mężczyzn, a w 20% przypadków od obojga partnerów).Wyniki badań naukowych pokazują, że określone zachowania żywieniowe
i styl życia mogą znacznie przyczynić się do poprawy płodności. W przypadkach zaburzeń owulacji jest to zmniejszenie problemu nawet o 80%.

Czytaj więcej Dieta dla płodności

dieta w cukrzycy
Categories Blog, Wiedza

Artykuł napisany dla Biuletynu „Cukrzyca” Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

Talerz zdrowia-nowe rekomendacje

Prawidłowe żywienie w cukrzycy jest niezwykłe istotne. Odpowiednia podaż składników odżywczych pozwala unikać niedoborów w diecie oraz utrzymać prawidłowe glikemie. Dieta ma również znaczenie w profilaktyce powikłań cukrzycy. Proponowany model żywienia dla diabetyka oparty jest na zasadach zdrowego odżywiania przy uwzględnieniu indywidulanych problemów zdrowotnych.
Czytaj więcej Artykuł napisany dla Biuletynu „Cukrzyca” Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

żywienie nadczynność tarczycy
Categories Blog, Wiedza

Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy

NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY (hipertyreoza) – to zespół objawów klinicznych
wywołanych zbyt wysokim wydzielaniem hormonów przez tarczycę. Występuje u
1,6% kobiet i 0,14% mężczyzn. Może zwiększyć metabolizm organizmu nawet o
60%, a jej objawy stanowią: nerwowość, nadmierna potliwość, nadwrażliwość na
ciepło, tachykardia, utrata masy ciała, wzmożony apetyt, biegunki, drżenie rąk,
bezsenność, wytrzeszcz. Są one wskazaniem do wykonania diagnostyki w kierunku
nadczynności tarczycy.
Czytaj więcej Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy

dieta w cukrzycy
Categories Blog, Wiedza

Dieta w cukrzycy

Dieta w cukrzycy pomoże unormować stężenie glukozy we krwi, zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby układu sercowo- naczyniowego i innych powikłań cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy w krwi (nazywamy ją hiperglikemią). Wynika to z defektu produkcji lub działania insuliny, która wydzielana jest przez komórki beta wysp trzustkowych.

Główne cele diety to uzyskanie wartości docelowych w zakresie:
a) glikemii, b) lipidów i TG, c) masy ciała, d) ciśnienia tętniczego

Czytaj więcej Dieta w cukrzycy

Categories Blog, Wiedza

Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej

Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (GERD/GORD) to zespół dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak i objawów pozaprzełykowych, wywołanych
zarzucaniem kwaśnej treści pokarmowej do przełyku i tym samym znacząco pogarszających jakość życia. Objawom tym często towarzyszą zmiany zapalne w błonie śluzowej przełyku. W populacji krajów wysoko rozwiniętych objawy refluksu występują codziennie u około 5–10% osób. Dietoterapia i modyfikacja stylu życia stanowi bardzo ważny element leczenia choroby refluksowej. Udowodniono, że pomagają one zmniejszyć nasilenie lub częstość objawów choroby.

Czytaj więcej Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej