• Zadzwoń: +48 537 660 060, 507 781 575
Open

Dietoterapia trądziku

Trądzik jest najczęstszą dolegliwością skórną, z którą młodzi ludzie zgłaszają się do
dermatologa. Dotyka zarówno nastolatków jak i osób dorosłych. Rozróżniamy wiele
rodzajów trądziku: trądzik młodzieńczy, trądzik osób dorosłych, trądzik zaskórnikowy,
różowaty. Przyczyny trądziku mogą być różne. Najskuteczniejszą metodą leczenia jest
antybiotykoterapia, oraz leczenie miejscowe preparatami na bazie antybiotyków, retinoidów,
nadtlenku benzoilu.

Badania naukowe sugerują, że odpowiednio zbilansowana dieta może być pomocna w walce
z trądzikiem. Jednak mimo tego, że ten problem skórny jest badany od lat, wciąż nie ma
jednoznacznych informacji, czy na nasilenie zmian trądzikowych mają wpływ pojedyncze
produkty/składniki diety, czy ogólny sposób odżywiania. Nie jest też opracowana konkretna
lista produktów, które należałoby wyeliminować aby całkowicie pozbyć się problemów
skórnych, chociaż najczęściej osoby dotknięte trądzikiem obserwują nasilenie dolegliwości
po spożyciu słodyczy, nabiału, pikantnych potrawy, ketchupu, pieczywa zawierającego
gluten albo kawy z mlekiem. Wiadomo też, że z dużym prawdopodobieństwem stosowanie
diety działającej prozapalnie skutkuje pogorszeniem się kondycji skóry. Kwasy omega-3
hamują syntezę zapalnych leukotrienów, co z kolei zmniejsza zapalne zmiany trądzikowe.
Niektóre badania wykazały związek między mniejszym spożyciem ryb i większym spożyciu
tłuszczy trans a nasileniem trądziku.
Dietoterapia trądziku dorosłych opiera się na unikaniu pokarmów, które mogą wywołać stany
zapalne w organizmie (tłuszcze trans, wysoko przetworzona żywność), oraz produktów o
wysokim indeksie glikemicznym. Zaleca się wprowadzenie do diety produktów bogatych w
nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3, co może zmniejszyć zagęszczenie się łoju.
Trądzik zaskórnikowy nie jest spowodowany stanami zapalnymi ani zaburzeniami
gospodarki węglowodanowej organizmu. Przeglądając literaturę naukową nie znajdziemy
jednoznacznej odpowiedzi na to czy dieta ma wpływ na poprawę stanu skóry lub zaostrzenie
choroby, mimo tego uważa się, że wprowadzenie do diety większych ilości nienasyconych
kwasów tłuszczowych, może poprawić kondycję cery. Prawidłowa dieta ma największe
znaczenie dla osób borykających się z trądzikiem różowatym, ponieważ spożywanie
niektórych produktów (rozszerzających naczynia krwionośne) może bezpośrednio wpływać
na nasilenie rumienia. Objawy nasilają się najczęściej po spożyciu pikantnych przypraw i
sosów, pieprzu, cynamonu oraz pomidorów. Produkty takie jak czekolada, jogurty, drożdże,
śmietana, śliwki, banany, makarony, sery, ziemniaki, awokado, strączki, kawa, herbata,
mocne alkohole, oraz sztuczne substancje słodzące również mogą wywołać dolegliwości,
więc osoby cierpiące na tą przypadłość, powinny obserwować stan swojej skóry po ich
zjedzeniu. Korzystnie na stan skóry mogą wpływać wiśnie, jeżyny, borówki i źródła kwasów
omega 3, witaminy C, PP i B2 (stymulują skurcz naczyń krwionośnych).

Badania naukowe donoszą, że na choroby dermatologiczne wpływa również mikrobiota jelit.
U pacjentów z trądzikiem występuje zwiększony stosunek liczebności gromad Bacteroidetes
do Firmicutes, co obserwuje się również u osób, których dieta bazuje na tłustej, słonej i
przetworzonej żywności. Taka dieta cechuje się także wysokim indeksem glikemicznym i
działaniem prozapalnym. Mimo tego, że probiotykoterapia nie jest standardowym sposobem
na walkę z trądzikiem, to 12 tygodni po wprowadzeniu takiej kuracji (Lactobacillus
acidophilus, Lactobacillus delbrueckii bulgaricus i B. bifidum) można zaobserwować
znaczną redukcję zmian skórnych.
Często problemy skórne, mogą być tylko objawem innych dolegliwości, dlatego dorosłe
kobiety, które walczą z trądzikiem, powinny skonsultować się z endokrynologiem, ponieważ
wystąpienie problemów skórnych może być spowodowane zaburzeniami hormonalnymi.
Ogromną rolę w rozwoju trądziku dorosłych odgrywa stres, jak również, w przypadku kobiet,
odstawienie leków antykoncepcyjnych. Pacjentom szukającym pomocy w eliminacji
trądziku można zasugerować zbadanie poziomu witaminy D we krwi.
Jeśli borykasz się z trądzikiem skonsultuj sposób leczenia z dermatologiem i/lub
endokrynologiem, oraz zadbaj o swój sposób odżywiania. Podchodząc holistycznie do
problemu jesteś w stanie osiągnąć najlepszy efekt.