Likopen jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Likopen to karotenoid spokrewniony z beta-karotenem. Wysokogatunkowym pomidorom nadaje kolor, jasnoczerwony. Najlepsze źródło stanowią pomidory przetworzone w postaci past, sosów, organizm najlepiej przyswaja w takiej postaci. Niewielka ilość tłuszczu dodawana do sosów ułatwia wchłanianie tego składnika, gdyż jest rozpuszczalny w tłuszczach.
Przeciwnowotworowe właściwości pomidorów stały się przedmiotem badań, gdyż fakt że rak gruczołu krokowego występuje rzadziej w krajach południowoeuropejskich był wiadomy. Stwierdzono że likopen jest silniejszy nawet od β-karotenu w usuwaniu tlenu singletowego i naukowcy spodziewają się, że jego działanie przeciwnowotworowe obejmuje nie tylko raka gruczołu krokowego a również wiele innych chorób nowotworowych. Kobiety mające wysokie spożycie likopenu rzadziej zapadają na raka szyjki macicy w porównaniu z kobietami o niskim stężeniu. Obserwuje się także wpływ likopenu na oksydację cholesterolu LDL. Oksydacja przyczynia się w znaczny sposób do miażdżycy, a likopen skutecznie jej przeciwdziała.
Podsumowując likopen chroni przed chorobami serca, oraz rakiem. Obecność innych naturalnych antyoksydantów, takich jak tokoferole i β-karoten zwiększa biodostępność i skuteczne działanie ochronne. Organizm ludzki nie potrafi sam generować tego związku więc ważna jest odpowiednia dieta z dużą ilością likopenu.