Anemia z niedoboru żelaza, to najczęściej występująca niedokrwistość na świecie. O anemii, przyczynach, objawach i diecie pisaliśmy tutaj: https://dieto-med.pl/aktualnosci-blog/anemia-czym-jest-objawy-przyczyny-dieta/
Oto kilka wskazówek, jak zwiększyć zawartość żelaza w Twoich posiłkach:
- Sięgaj częściej po wątróbkę, pasztet i podroby. To właśnie takie produkty są najlepszym źródłem żelaza.
- Wprowadź do diety wołowinę.
- Wykorzystaj wielofunkcyjność ziaren, nasion i pestek:
- Wybieraj pieczywo z dużą zawartością ziaren
- Posypuj sezamem, prażoną dynią lub słonecznikiem kanapki, sałatki.
- Sięgaj częściej po orzechy. Możesz podawać je jako przekąskę, lub używać ich jako posypkę po deserach, sałatkach, owsiankach. (orzeszki ziemne zawierają 6 mg żelaza/ 100g produktu; orzechy laskowe 4,7 mg/100g)
- Zwiększ ilość strączków w diecie. Możesz np. przygotować z nich pasty na kanapki.
- Włącz do diety suszone owoce. Możesz je dodać do jogurtu z płatkami, pestkami i orzechami.
- Postaraj się, aby do każdego posiłku podać warzywo lub owoc bogate w witaminę C. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza.
- Włącz do diety grube kasze (kaszę jaglaną, gryczaną, jęczmienną).