Moc cebuli

Kwercetyna jest potężnym przeciwutleniaczem z rodziny bioflawonoidów, naturalnie spotykamy ją w czosnku, cebuli, porach, brukselce, koprze, jabłkach, borówkach, szparagach, pieprzu cayenne czy zielonej herbacie. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, szczególnie przy alergiach, cukrzycy, opryszczce, nadpłytkowości jak i w chorobach związanych z podwyższonym poziomem żelaza. Jest silnym środkiem przeciwzapalnym, działającym na etapie wcześniejszym niż klasyczne leki przeciwhistaminowe. Kwercytyna zapobiega również powstawaniu reakcji zapalnej, po przez hamowanie uwalniania mediatorów reakcji zapalnej. W napadach astmy blokuje uwalnianie leukotrienów, czynników zapalnych tysiące razy silniejszych od histaminy. Dlatego jest szczególnie zalecana dla astmatyków. Ważną role odgrywa również u chorych na cukrzycę, pobudzając wydzielanie insuliny zapobiega powstawaniu sorbitolu we krwi i tkankach. Sorbitol jest obecny w niektórych gumach do żucia, jest alkoholem znanym z wielu niekorzystnych działań, tak poważnych jak powikłania cukrzycy, zaćma, retinopatia, neuropatia. Czosnek i cebula znane ze swych właściwości obniżania poziomu glukozy we krwi oraz cholesterolu, dlatego zaleca się włączenie do diety diabetykom czosnek i cebulę. Kwercytyna i kwercetyna, która jest przekształcana do kwercetyny przez bakterie jelitowe, działają ochronnie na soczewkę oka i dzięki temu zapobiegają rozwojowi zaćmy, również tej związanej z cukrzycą.